18 september 2018

Interview met Stevo Akkerman

Geschreven door Elly Keukens

Hieronder het interview dat Marina Kapteyn voor het blad Kerken rond  Rijn & Gouwe heeft gehouden met Stevo Akkerman.

Kun je jezelf introduceren?

Zo’n eenvoudige vraag, geef daar maar eens een goed antwoord op. Wie ben ik? De biografische feiten zeggen het volgende: in 1963 geboren in Den Helder, vader van drie kinderen, journalist, correspondent geweest in Praag, nu columnist en redacteur Filosofie & Religie bij Trouw, schrijver van romans en non-fictie. Het autobiografische boek Donderdagmiddagdochter werd in Nederland en Vlaanderen bekroond, afgelopen voorjaar verscheen de roman De mooiste dag.

Waarom heb je ja gezegd op het verzoek om de Preek van de Leek te houden? / Waarom vind je dit een goed initiatief?

In Donderdagmiddagdochter beschrijf ik hoe benauwd ik het als jongen had onder de preken in de strikte kerk van mijn jeugd, en hoe ik gaandeweg ontdekte dat het mogelijk was op zondagochtend de ‘verkeerde kant’ op te fietsen en vervolgens bij de koffie gewoon mee te praten over een preek die ik niet had gehoord. Hoogste tijd om veertig jaar later zelf eens de kansel te beklimmen – in de hoop dat niemand het benauwd krijgt bij wat ik ten berde wil brengen. Het is mooi, vind ik, dat een kerk ruimte geeft aan een leek om iets te zeggen over wat hem bezighoudt. Voor mij is dat: het verlangen van een gelovige ongelovige.

Door wie laat jij je als persoon en in je werk inspireren?

Ik lees me suf, al betrap ik mezelf er wel op dat dat vaak instrumenteel is; ter voorbereiding van een interview of een column, als research voor een boek of een tv-programma. Te weinig voor het plezier, het literaire genieten of uit pure nieuwsgierigheid. Ongelooflijk, hoe je je als kind kon overgeven aan een boek! Waarmee ik niet wil zeggen dat ik de gretigheid van toen helemaal verloren ben, er is nog altijd veel dat mij kan raken en inspireren. De afgelopen tijd is dat vooral het grensgebied tussen literatuur, filosofie en theologie. Dan gaat het om de kunst woorden te vinden voor het onzegbare, wat natuurlijk onmogelijk is, maar waar het leven ons steeds weer toe aanzet. Of spreek ik nu in raadselen?

Wat missen de mensen die op 30 september niet naar de dienst in de Oudshoornse Kerk komen, naar jouw idee?

Een ochtend waarin, als alles goed gaat, poëzie en religie elkaar raken.

Wil je meer lezen over Stevo Akkerman en zijn Preek van de Leek, klik dan hier.

 

Gerelateerd