Kennismaking

Ontdek de Remonstranten: een levendige, maar vaak onderschatte stroming binnen het Nederlandse religieuze landschap. Bij ons draait alles om vrijheid en persoonlijke verantwoordelijkheid. Hier vind je geen rigide leerstellingen of vastomlijnde belijdenissen. In plaats daarvan moedigen we onze gemeenteleden aan om hun eigen geloofsuitdrukking te vinden.

Sinds oktober 2019 zijn de Remonstranten in Alphen aan den Rijn ook trots lid van de Wijdekerk, een initiatief dat zich inzet voor inclusie van LHBT+-personen binnen religieuze gemeenschappen. We omarmen diversiteit en bieden een warm welkom aan iedereen, ongeacht achtergrond of overtuiging. Of je nu lid wilt worden, wilt deelnemen aan rituelen zoals doop of belijdenis, vrijwilligerswerk wilt doen, of een leidende rol binnen de kerk wilt vervullen, bij ons is er ruimte voor ieders unieke pad.

De eerste bekende vermelding van Remonstranten in Alphen aan den Rijn zelf stamt uit 1780 toen zij met de zogenaamde kerkschuit naar en van de in 1635 gestichte Zwammerdamse Gemeente werden vervoerd om aan de kerkdienst deel te nemen. In 1947 werd de Alphense Remonstrantse Kring opgericht, thans Gemeente. Formeel bleef de Alphense hulpkerk tot 1955 een afdeling van de Gemeente Zwammerdam- Bodegraven. De Remonstrantse Gemeente Zwammerdam-Bodegraven is per 1 januari 2014 opgeheven. Alle leden en vrienden zijn overgeschreven naar Alphen aan den Rijn.