19 maart 2020

Genieten vanuit thuis

Geschreven door Elly Keukens

Je hoeft je echt niet te vervelen, er valt genoeg te genieten vanuit thuis.

Er is een heleboel te horen, te zien of te doen op de thuiscomputer, laptop, IPad of smartphone.

Zondag is er weer een Remonstrantse dienst, dit keer vanuit Eindhoven door Dominee  Rachelle van Andel via   YouTube Remonstranten . Ook  Jan Berkvens’ Inspiratieblog op zijn website domineejanberkvens  is de moeite waard.

Cultuur

Maar ook op cultuur gebied valt er veel te beleven. Google Arts & Culture – het kunstproject van Google – heeft immers samengewerkt met musea wereldwijd. Google stelde zelf een top tien samen van musea die een online visite waard zijn.

British Museum, Londen  Het iconische museum bevindt zich in hartje Londen. Maar door simpelweg je laptop open te klappen, kan je ook een heleboel oude artefacten bekijken, zoals de Steen van Rosetta of zelfs enkele Egyptische mummies.

Guggenheim Museum, New York  Dankzij Google kan je bij wijze van spreken de bekende draaitrap van het Guggenheim ‘opwandelen’, zonder je huis te verlaten. Verder kan je kunstwerken ontdekken uit de stroming van het impressionisme, post-impressionisme en moderne en hedendaagse kunst.

Musée d’Orsay, Paris  Wat denk je van een virtuele wandeling doorheen het Musée d’Orsay? Hier hangen populaire werken van een heleboel Franse kunstenaars die leefden tussen 1848 en 1914. Denk maar aan Monet, Cézanne en Gauguin, om er maar enkele te noemen.

National Museum of Modern and Contemporary Art, Seoul  Het National Museum of Modern and Contemporary Art is één van de populairste in Zuid-Korea. Je vindt er maar liefst zes verdiepingen vol met hedendaagse kunst uit Korea en de rest van de wereld.

Pergamonmuseum, Berlijn  Aangezien Pergamon een van de grootste musea in Duitsland is, kan je er vanop aan dat het veel in huis heeft – vooral veel indrukwekkende oude archeologische vondsten. Een tipje van de sluier: de Poort van Isjtar en het kolossale Pergamonaltaar.

Rijksmuseum, Amsterdam  In het Rijksmuseum van Amsterdam kan je je vergapen aan meer dan 8.000 kunstwerken. De nadruk ligt er op de Nederlandse schilderkunst in de Gouden Eeuw, met schilderijen van Johannes Vermeer en Rembrandt.

Het J. Paul Getty Museum, Los Angeles  Jaarlijks krijgt het  J. Paul Getty Museum zo’n 1,3 miljoen bezoekers over de vloer en daarmee is het een van de meest bezochte musea van de Verenigde Staten. De collectie bestaat uit voorwerpen uit de 8e tot en met de 21e eeuw, van tekeningen tot schilderwerken, manuscripten, sculpturen en foto’s.

Gallerie degli Uffizi, Firenze  Het Uffizi – dat lange tijd in het bezit was van de Medici-familie – is één van de belangrijkste musea ter wereld. Enkele hoogtepunten zijn onder meer de Geboorte van Venus van Sandro Botticelli en de Laocoöngroep.

MASP, São Paulo  Om het Museu de Arte de Sao Paulo (afgekort MASP) te ontwerpen, werd beroep gedaan op architecte Lina Bo Bardi. Alleen het gebouw an sich is al een kunstwerk: het lijkt net een grote box van glas en beton die meters boven de grond zweeft, ‘hangend’ aan vier gigantische rode poten.

Museo Nacional de Antropología, Mexico City  Het museum is volledig gewijd aan de pre-Spaanse geschiedenis van het land. Het bestaat uit maar liefst 23 zalen, waar je verschillende archeologische topstukken vindt zoals de Azteekse kalendersteen.

Maar er is meer…..

Online puzzelen doe je op https://www.denksport.nl/online-puzzelen

Luisteren

Op NPO4  luister  je naar diverse concerten: https://www.nporadio4.nl/concerten

Muziek kan je luisteren (en soms kijken) op de podcasts van NPO4: https://www.nporadio4.nl/podcasts. De Matthäus-Passion is er in honderden verschillende uitvoeringen en versies – je zou bijna door de bomen het bos niet meer zien… Hier vind je een aantal van de mooiste of meest opvallende uitvoeringen van de Matthäus – om te bekijken of te beluisteren! https://www.nporadio4.nl/matthaus/luisteren

Meditatie muziek

Top 50 meditatieve & spirituele muziek, luister je hier.

Creatief

Voor de breiliefhebbers is er een gratis patroon : eierwarmer breipatroon van Anna en Clara.

Liever haken? kijk  hier.

Ter ontspanning kan je gratis Mandalakleurplaten voor volwassenen downloaden en inkleuren.

Ook op Pinterest kan je heel veel inspiratie opdoen….

Lezen

Online Bibliotheek stelt gratis luisterboeken beschikbaar ook als je geen lid bent van de Bibliotheek. Klik hier voor titels.

Op  https://www.ereaders.nl/category/gratis-ebooks/ kan je gratis e-boeken downloaden.

Film en documentaires

Op de televisie hebben KPN en VodafoneZiggo tijdelijk een aantal betaalzenders gratis gemaakt. Film1 (Ziggo):  kanaal 102,103 en 104

Film1 (KPN): kanaal 245, 246, 247 en 248

Ook hier kan je veel volgen:  https://www.npostart.nl

Genietse!

N.B. Klik op de rode tekst en kom direct op de betreffende pagina.

Gerelateerd