16 juli 2017

Verbinding zoeken en samen vooruit kijken

Geschreven door Elly Keukens

REMONSTRANTEN ALPHEN A/D RIJN ZOEKEN DE VERBINDING EN KIJKEN GRAAG SAMEN MET ANDEREN VOORUIT.

Het thema voor het komend kerkelijk jaar is ‘Vrijheid en Blijheid’.  Welke betekenis heeft Vrijheid voor een ieder? Vrijheid is niet eeuwigdurend en aan verandering onderhevig. Hoe hebben wij elkaar nodig om ons bewust te zijn van Vrijheid? Welke Blijheid roept Vrijheid op en kan dat ook veranderen?
Dit thema zal in het komend jaar op een aantal momenten aan de orde komen, vanuit verschillende invalshoeken.
De eerste keer op zondag 10 september 2017 tijdens Open Monumentendag waarvan het thema is: Boeren, Burgers en Buitenlui. ’s Morgens zal onze Alphense burgemeester Liesbeth Spies de preek verzorgen. Voor deze dienst hebben wij de verbinding gezocht met de Oudshoornsekerk. Zij stellen het bijzonder op prijs om deze dag samen met ons te vieren.

Programma

10.00 uur Preek van de Leek door onze burgemeester Liesbeth Spies in de Oudshoornse Kerk.

In die dienst zal burgemeester Liesbeth Spies van Alphen aan den Rijn de preek verzorgen. Het belooft een bijzondere gelegenheid te worden waarbij de burgemeester in een informele setting zal spreken over haar visie op het goede samenleven, haar persoonlijke overtuiging en haar drijfveren. Het thema van haar preek van de leek, zoals dat heet, is ‘Liefde is ruimte geven aan mensen om zichzelf te zijn’. Deze bijzondere dienst wordt voorgegaan door de remonstrantse predikant ds Martine Wassenaar. Er is muzikale ondersteuning door de cantorij van de Oudshoornse Kerk onder leiding van cantor en organist Ad Hesseling. Verder zijn er bijdragen van een bijzonder dubbelkwartet met harpiste Reinilde Zevenbergen. Ds Marijke Kwant van de Oudshoornse kerk zal de lezingen verzorgen. Na de dienst is iedereen welkom voor een kopje koffie/thee met wat lekkers.

Vanaf 12.00 uur welkom in de remonstrantse kerk

Iedereen is vanaf 12.00 uur welkom in de Remonstrantse kerk, de voormalige synagoge. Na een welkomstdrankje en een hapje zal  een vitrine met een Chanoekia onthuld worden. De Stichting Herdenking Joodse Vervolgingsslachtoffers beschikt over een Chanoekia (Chanoeka kandelaar) die tijdens de oorlog is ‘gered’ uit handen van de bezetters. Deze Chanoekia was eigendom van een van de Alphense Joodse families en zij hebben deze bij hun deportatie achtergelaten in hun huis. Deze Chanoekia is door een buurman uit het huis weggenomen alvorens de Duitsers dit konden doen. Een vertegenwoordiger van de bovengenoemde Stichting zal de Chanoekia onthullen.

Er zal  aandacht zijn voor de replica van een van de twee vazen die de Aron Kodesh, de kast waarin de Torah rollen bewaard werden, siert.

De middag zal muzikaal worden omlijst door de  klezmerband Nigun.

Wij nodigen iedereen van harte uit om aanwezig te zijn bij deze zeer bijzondere dienst. Wij sporen ieder aan om niet alleen te komen, maar deze keer iemand mee te nemen, die niet zo snel uit zichzelf zal gaan. Zo willen we er een onvergetelijke dag van maken.

 

 

Gerelateerd