4 september 2017

Open Monumentendag: Preek van Leek

Geschreven door Elly Keukens

Op zondag 10 september om 10.00 uur wordt in de Oudshoornse Kerk een PREEK VAN DE LEEK gehouden, een bijzondere kerkdienst ter gelegenheid van Open Monumentendag. 

In die dienst verzorgt burgemeester Liesbeth Spies van Alphen aan den Rijn de preek. Het belooft een bijzondere gelegenheid te worden waarbij de burgemeester in een informele setting zal spreken over haar visie op het goede samenleven, haar persoonlijke overtuiging en haar drijfveren.

Liefde is ruimte geven aan mensen om zichzelf te zijn

Het thema van haar preek van de leek is ‘Liefde is ruimte geven aan mensen om zichzelf te zijn’.

In deze bijzondere dienst gaat de remonstrantse predikant ds. Martine Wassenaar voor en verzorgt ds. Marijke Kwant van de Oudshoornse Kerk de lezingen. Er is muzikale ondersteuning door de cantorij van de Oudshoornse Kerk onder leiding van cantor en organist Ad Hesseling. Verder zijn er de Remonstrantse gemeente bijdragen van een bijzonder dubbelkwartet met harpiste Reinilde Zevenbergen. De kerkdienst wordt rechtstreeks uitgezonden door Studio Alphen.

Na de kerkdienst en het koffiedrinken in de Oudshoornse kerk is iedereen welkom om, vanaf 12.00 uur, naar de Remonstrantse kerk (een voormalige synagoge) in de Samuel Aardewerksteeg 11 te komen.

Chanoekia

Onder het genot van een welkomstdrankje en een hapje wordt een vitrine met  kandelaar, een Chanoekia, onthuld. De Stichting Herdenking Joodse Vervolgingsslachtoffers beschikt over een Chanoekia (Chanoeka kandelaar) die tijdens de oorlog is ‘gered’ uit handen van de bezetters. Deze Chanoekia was eigendom van een van de Alphense Joodse families en zij hebben deze bij hun deportatie achtergelaten in hun huis. De Chanoekia is door een buurman uit het huis meegenomen voordat de Duitsers dit konden doen. Een vertegenwoordiger van de bovengenoemde Stichting onthult de Chanoekia.

Vaas

Verder zal er aandacht zijn voor de replica van één van de twee vazen die de Aron Kodesh, de kast waarin de Torah rollen bewaard werden, siert.

Nigun

De muzikale omlijsting is van de Klezmerband ‘NIGUN’.

Gerelateerd