20 november 2023

Preek van de Leek met Gerda Blees

Geschreven door Redactie

Dit jaar hebben de Remonstranten & Oudshoornse Kerk Alphen aan den Rijn, Gerda Blees bereid gevonden om de Preek van de Leek te verzorgen.

Wat is preek van de leek?

Voor de Preek van de Leek worden personen gevraagd die in de samenleving van zich hebben laten horen: van theater tot politiek, van dichtkunst tot muziek. Of ze nou gelovig zijn of niet, gepreekt hebben ze  nooit. Met de inbreng van hun persoonlijke ervaringen en het kiezen van een Bijbeltekst kunnen ze een stempel drukken op de dienst, maar het samen vieren in de protestantse traditie blijft centraal staan.

Wie ben ik

Leven we niet in een seculariserende samenleving, waarin godsdienst langzaam maar zeker de achtergrond in glijdt? Hoe komt dat in Nederland, als één van de meest seculiere landen ter wereld, meditatie zich al enige tijd in een groeiende populariteit mag verheugen? Door het wegvallen van  godsdienstige zingevingskaders is een soort ‘zingevingsvacuüm’ ontstaan. Wellicht is de groeiende populariteit van meditatie te verklaren vanuit het feit dat zij voor een aanzienlijk aantal mensen een  zingevingsbehoefte vervult. Er wordt gemediteerd in relatie tot existentiële levensvragen, zoals bijvoorbeeld: ‘Wie ben ‘ik’? of ‘Wat doet er echt toe in het leven?’

Wij zijn licht

Tegen de achtergrond van deze ontwikkeling heeft Gerda Blees de roman Wij zijn licht geschreven. Met deze roman, waarmee zij debuteerde, won zij de Literatuurprijs van de Europese Unie en de Nederlandse Boekhandelsprijs, en tevens werd deze roman genomineerd voor de Libris Literatuurprijs.

Volgens de jury was dit één van de zes beste Nederlandstalige romans in dat jaar. Het verhaal gaat over een groep mensen die wil leven van licht, ze zijn ervan overtuigd dat ze door meditatie en een ‘luchtdieet’ een verlichte staat kunnen bereiken, waarin men geen voedsel meer nodig heeft. Blees liet zich inspireren, zo schrijft ze in haar dankwoord, door het nieuws van het overlijden van een vrouw in Utrecht in de zomer van 2017, die deel uitmaakte van zo’n groep.

Muzikale omlijsting

Onderleiding van Ad Hesselink, organist bij de Oudshoornse Kerk.

Dit keer geen dubbel of triple kwartet maar een “single” kwartet of zelfs alleen een sopraan.

Waar en wanneer

Deze Preek van de Leek vindt plaats in de Oudshoornse kerk te Alphen aan den Rijn op zondag 10 december aanvang 10 uur. Zie ook de agenda .

Welkom

Iedereen is van harte welkom.  Na de dienst is er tijd voor een gesprek onder het genot van een kopje koffie of thee.

Gerelateerd