2 april 2017

Optreden van Jaap & Ruben Mulder groot succes!

Geschreven door Lietha Scheewe

Het optreden van Jaap & Ruben Mulder  in de Remonstrantse kerk was een groot succes! Het  kerkelijk jaar bij de Remonstranten Alphen aan den Rijn staat in het teken van ‘Vrijheid en Verdraagzaamheid’. Op verschillende manieren besteden wij aandacht aan dit thema. Deze avond traden voor ons op Jaap Mulder met zijn zoon Ruben. Jaap Mulder houdt zich bezig met Jiddische cultuur en Balkanmuziek en is een muzikale duizendpoot, alleskunner en verhalenverteller.  Deze avond werd hij begeleid door zijn zoon Ruben op piano. Ruben is al net zo’n muzikaal wonder als zijn vader.

2000 jaar geschiedenis

Tijdens deze avond vertelden en beeldden Jaap & Ruben Mulder de geschiedenis van de Joodse bevolking op muzikale wijze uit vanaf de Diaspora, de vernietiging van de tweede tempel in Jeruzalem en de verdrijving van de Joden uit het land, tot vandaag de dag. In deze reis door de tijd vertelde hij veel anekdotes over het ontstaan van de diverse nummers, die hij daarna virtuoos liet horen op verschillende klarinetten. Dat zijn zoon erfelijk belast is, bleek uit zijn muzikale begeleiding op de piano. Regelmatig improviseerde Jaap Mulder de keuze van zijn muziekstukken en probleemloos begeleidde Ruben zijn vader.  De Klezmer muziek (betekenis: kley= werktuig; zemer=musiceren) is voortgekomen uit een combinatie van joodse muziek, samen met invloeden van de streek waar de joodse bevolking neerstreek. Zo is de muziek van  de Sefardische Joden doorspekt met Middellandse Zee klanken en de muziek van de Asjkenazische Joden werd vermengd met de muziek uit de Balkan. Dat de Joodse samenlevingen zich openstelden voor vermenging van Jiddische muziek met lokale muziekstijlen,  zorgde ervoor dat de Joodse bevolking opgenomen werd in de samenleving en één werden met de lokale bevolking om gezamenlijk nieuwe muziek te maken. Is dat geen mooi voorbeeld van Vrijheid en Verdraagzaamheid?  2000 jaar geschiedenis op zo’n virtuoze manier vertolkt was een genot om naar te luisteren en veel te snel voorbij. Hartelijk dank Jaap en Ruben!!

Volle kerk

Ons kerkje (de voormalige synagoge) was vol die avond. Samen met veel nieuwe gezichten hebben wij genoten van deze concert-conference.

Luister hier naar enkele opnames

 

Gerelateerd