28 november 2016

Gelukkig, op de kerstmarkt Waddinxveen

Geschreven door Elly Keukens

Voor het eerst stond ik in Waddinxveen op de kerstmarkt van de remonstranten met mijn zelfgemaakte Deense kerstdecoraties. Het waren twee goed bezochte, gezellige en sfeervolle dagen waar veel mensen, jong en oud, langs de tafels schuifelden om te kijken of zij nog leuke cadeautjes konden vinden. Tijdens deze dagen waren er momenten die mij raakten en gelukkig maakten.

Wat mij o.a. vertederde, was het knulletje bij mijn kraam dat heel serieus kijkend aan mij vroeg of hij wat kon kopen met zijn chocolade munt. Natuurlijk, bij een “oma” kan (bijna) alles. Gelukkig en trots vertrok hij met een  kerstkaboutertje. Even later kwam zijn broertje terug rennen, ook met een chocolademunt, net van zijn broer gekregen. Stralend keek hij mij aan en vroeg of ook hij met deze munt mocht betalen…. Geen probleem, ook een kerstkaboutertje!

Later die middag stonden onverwachts mijn twee kleinkinderen bij mijn kraam en ze zagen meteen de munten liggen. Blij verrast vroegen ze: oma, zijn die chocolade munten voor ons? Ja natuurlijk, zei ik alsof het zo gepland was.

Dat deed me denken aan het berichtje dat laatst via Facebook langskwam met het antwoord op de vraag aan een 8 jarig jongetje: Wat is nou eigenlijk een oma?

Een oma

geschreven door een achtjarige 

 “Een oma is een mevrouw die zelf geen kinderen heeft. Ze houdt veel van kinderen van anderen. Een opa is een man-oma. Hij gaat met jongens wandelen en ze praten over vissen. Oma’s hoeven niets te doen, alleen er te zijn. Ze zijn zo oud, dat ze niet hard kunnen rennen of wilde spelletjes doen. Je moet nooit tegen ze zeggen: schiet op! Meestal zijn ze dik, maar niet te dik om de schoenen van de kinderen vast te maken. Ze dragen een bril en raar ondergoed en kunnen hun tanden uit hun mond nemen. Ze hoeven niet knap te zijn, ze moeten alleen antwoord kunnen geven op vragen, zoals: waarom hebben honden een hekel aan katten, en zo. Zij praten niet kinderachtig tegen je zoals alle andere mensen die op bezoek komen. Ze slaan geen stukken over als ze ons voorlezen en ze vinden het ook niet erg om telkens hetzelfde voor te moeten lezen. Iedereen zou een oma moeten hebben, vooral als je geen televisie hebt. Want oma’s zijn de enige grote mensen die tijd hebben!”

Wat heerlijk om ook een oma te mogen zijn op deze kerstmarkt.  Een kerstmarkt vol leuke mensen en bijzondere ontmoetingen. Volgend jaar ook in Alphen a/d Rijn? Ik ga ervoor!

 

Gerelateerd