4 februari 2018

Dichter bij het geheim Bernlef

Geschreven door Elly Keukens

Vandaag genoten van de dienst, geleid door ds. Marthe de Vries, in ons gezellige kerkje.

Marthe bracht ons dichter bij het geheim Bernlef. Tijdens deze dienst stonden de gedichten van J. Bernlef, pseudoniem voor Hendrik Jan Marsman, centraal. Bernlef heeft ook proza geschreven, waarvan zijn novelle ‘Hersenschimmen’ de bekendste is. Hij is bekend om zijn sobere, uitgebeende taalgebruik. Diverse gedichten passeerden de revue: De Geur, Snoepgoed, Ouderdom, Huisgod en Zwarte bladzij.

Tussendoor klonk via de smartphone van Marthe de muziek van Miles Davis, I waited for you (om te luisteren klikken)

Huisgod

De God van vader en van moeder

Had geen huis, zoals bij onze bovenburen

Waar hij open en bloot

Boven het dressoir hing dood te gaan

 

Zo’n kruis heet crucifix, zei vader en was

Uitsluitend katholiek. Niet voor de onzen.

Maar hoe ziet onze God eruit? Dat weet ik niet

Antwoordde mijn vader naar eer en geweten.

 

‘k werd zwaar ziek en buurvrouw bad voor mij

Zij bracht mij schoolboekjes uit haar jeugd-

Voor het eerst zag ik de hemel: zuurstokroze

Mijn besluit stond vast: ik wilde katholiek bekeerd

 

Mijn vader reageerde gechoqueerd: wat of ik dacht?

Ik wilde voor God een huis, een lichaam, een gezicht.

Maar God, volgens mijn vader, hoefde niet ingericht

Hij woonde in ieder van ons, moederziel en heel alleen.

(Uit Vreemde wil, 1994)

Herinneringen

Herinneringen kwamen boven bij het in canon zingen van het lied Dona nobis pacem. Velen kenden het lied nog, want het klonk best goed!

Hulde aan onze organist Henk van ’t Hoff. De begeleiding van de liederen had hij aan de Jazzliefhebber Bernlef aangepast en klonken geweldig. Nooit geweten dat er zoveel verschillende tonen uit een orgel kunnen klinken….

Zien om te behoeden voor ondergang

De Bijbellezingen door Greet werden later tijdens de overdenking met de titel  Zien om te behoeden voor ondergang helder toegelicht. Was Bernlef een ziener? Hij nam waar en schreef gedichten over de fragmenten van het leven…

Bedankt

Marthe en Henk hebben gezorgd voor een hele fijne en vrolijke dienst. Bedankt!

Gerelateerd