6 augustus 2019

Kerkgang in Kameroen door Chris Hoogendoorn

Kameroen

De wekelijkse kerkgang leidde mij afgelopen zondag naar een protestantse kerk in Douala in Kameroen. Vreemd, dacht ik, dat een kerkstrijd van 400 jaar geleden in het hart van Europa, leidend tot Protestantisme, zich tot op de dag van vandaag vertaalt in kerken met die naam in het hart van Afrika. Je probeert je van tevoren voor te stellen hoe hier dan omgegaan wordt met dat sobere calvinisme….

Te laat?

De dienst zou om 10.30 uur beginnen en, zo verzekerde mijn contactpersoon, een uur duren. Maar op weg naar de kerk kwamen we vast te staan in het verkeer en kwamen we een half uur te laat. Maar het begrip “te laat” bestáát nauwelijks in Kameroen. Een vroegere kerkdienst van een andere club in hetzelfde gebouw, liep uit waardoor onze dienst een uur later moest beginnen. En omdat onze dienst 2.5 uur duurde, i.p.v. het voorspelde uur, kwamen we ’s middags uiteindelijk zelfs te laat voor de start van de F1 met Max op pole position.
Dan wat de dienst zelf betreft, ik ervaar als calvinist-van-huis-uit dat calvinisme hier gewoon niet past. Te veel keurslijf. Hier moet gewoon het dak er af!

In het Frans

2.5 uur kerk is best lang als alles in het Frans gaat. Dus tijdens de ellenlange preek lekker om me heen zitten kijken naar de o zo fleurig uitgedoste dames voor ons.
De dominee (een vrouw!) had trouwens best een goed verhaal, met verholen kritiek op de zakkenvullende kliek die hier momenteel aan de touwtjes trekt. Dapper! Kritiek leveren, kan je hier je vrijheid kosten.
Kameroenezen zijn gemiddeld erg (bij)gelovig en kerkelijk. Gelukkig maar. Mede daardoor is het hier goed toeven, met aardige mensen en lage criminaliteit. Mede dankzij wekelijkse preken vanaf kansels in het hele land. Maar het blijft raar, een “protestantse” kerk in hartje Afrika…..

 

Gerelateerd