Delft Beraadsdag 2017

tommy@chau Delft Beraadsdag 2017
Datum 11 maart 2017
Tijd 10:30 - 16:30 uur
Locatie Delft Waalse & Remonstrantse Kerk
Entree
€ 20

BERAADSDAG 2017 ‘PLEIDOOI VOOR VRIJHEID’

Komt u op 11 maart 2017 ook naar Delft? Op die dag houden we weer de jaarlijkse Beraadsdag, dit jaar over het thema ‘Pleidooi voor vrijheid’. We maken gebruik van de Waalse kerk (onderdeel van museum de Prinsenhof) en de remonstrantse kerk in die plaats. Ze liggen vlak bij elkaar. Kosten 20 euro. Opgeven kan nu al via de webshop op www.remonstranten.nl of per mail info@remonstranten.org

Verschillende vormen van vrijheid komen op de dag aan de orde. Denk bijvoorbeeld aan de maatschappelijk vrijheid, zoals godsdienstvrijheid of de vrijheid van de democratie. We zitten op 11 maart vlak voor de landelijke verkiezingen. Goed moment om te spreken over de vraag hoe de democratie zichzelf moet beschermen. Veel aandacht gaan we op deze dag ook besteden aan innerlijke, existentiële vrijheid. Hoe slagen we er in om vrijheid in ons eigen leven te integreren? Waar ontstaat in ons leven vrijheid? Wanneer en hoe voel je dat je ergens los van bent gekomen? Van welke dingen heb je je in je leven moeten losmaken? De auteur Pascal Mercier schreef over dit thema van innerlijke vrijmaking zijn succesroman ‘Nachttrein naar Lissabon’. We besteden er ruim aandacht aan. Bij Spinoza en Buber is vrijheid de verwerkelijking van wat al in jezelf zit. In workshops komen hun ideeën voorbij. We gaan op zoek dus naar de ruimte van innerlijke vrijheid die de ander niet beschadigt. Hoofd, hart en lichaam doen allemaal mee.

Programma

Het programma van de dag ziet er (onder voorbehoud) als volg uit:
Ochtend Acteur, regisseur en theatermaker Ursul de Geer was onder de indruk van het boek ‘Nachttrein naar Lissabon’ van Pascal Mercier en maakte er een literaire solovoorstelling van. Hij verweefde in die voorstelling ook het persoonlijke verhaal over zijn opvoeding en de losmaking daarvan. Hij speelt een groot gedeelte van de voorstelling.

Middag Twee ronden van vijf workshops:
A1 De vrijheid van Paulus, door Arie Nico Verheul A2 De vrijheid van Spinoza, door Maarten van Buuren A3 Innerlijke vrijheid a.d.h.v. de vertoning van fragmenten van de film ‘ Nachttrein naar Lissabon’, door Henk van den Berg A4 Vrijheid voor vluchtelingen, door Geloof en Samenleving A5 Mens ken jezelf! Deelnemers exploreren in spelvorm een persoonlijke vraag over vrijheid, door Heidi Muijen
B1 De vrijheid van Luther, door Peter Nissen B2 De vrijheid van Merton en Buber, door Petra Galama B3 Weerbare democratie, door Bastiaan Rijpkema, universitair docent in Leiden B4 Godsdienstvrijheid, door de IARF B5 Stembevrijding, onorthodox en opgewekt zingen met Jan Kortie Voor de Beraadsdag is ook een informatiepagina aangemaakt op de landelijke site https://www.remonstranten.nl/beraadsdag-2017-pleidooi-vrijheid/ via die pagina is ook een verwijzing naar de webwinkel tbv opgaves (en betalingen).

Agenda